PICAP S.L. Edició de discos
09/06/2021

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
El disc del centenari de SALVADOR ESPRIU (Amb música ho escoltaries potser millor)

 

Al nostre país, potser més que als del nostre entorn cultural, la poesia i la música han anat sempre unides. Aquesta tradició, que ja triomfava a la renaixença amb els poemes de Verdaguer musicats per Toldrà o Morera, va ser represa amb un èxit extraordinari a partir dels seixanta, sobretot a càrrec dels joves cantautors que van iniciar el moviment de la Nova Cançó. En aquells temps difícils, en què tot just es començaven a aixecar els pesats murs de la persecució que recloïa la cultura als cenacles del iniciats, la cançó divulgava la poesia entre els que no hi tenien altres vies d’accés. Gràcies als músics i als cantants, la poesia pròpia és popular entre els catalans, i no tan sols la poesia de vocació popular. Des d’aleshores, la tradició de musicar poemes s’ha mantingut ben viva i afinada. Amb tanta força que ni el fulgor del despertar del rock als anys vuitanta la va gosar eclipsar.

Espriu, com és natural, ha estat un dels poetes catalans més versionats. A més de Raimon i després de Raimon, la llista de poemes traslladats a la discografia i cantada als escenaris és impressionant, sobretot perquè, llevat d’uns pocs poemes que ell mateix va escriure amb la voluntat de fer presents els sues missatges de fidelitat als catalans, no és considerat un poeta fàcil ni accessible sense un esforç del lector. Al contrari, sovint és àrid, essencial, despullat d’ornament.

Potser per això, perquè com ell ja proposava i recull aquesta doble joia que teniu a les mans, Amb música ho escoltaries potser millor. Per això, però sobretot, perquè Espriu és un poeta proper, elevat, profund i sobretot sincer. Espriu desperta un corrent d’afecte entre ell i, no el públic en general, sinó cada persona que el forma, un per en un, de manera individual, de tu a tu. Espriu esdevé un company, un amic, sovint un germà. Ell creia en el poble, tenia un sentit de poble, de pertinença, que així es revela.

Aquest doble CD conté un bon nombre de poemes d’Espriu musicats I cantants pels més diversos noms al llarg del temps. Molts hi descobriran, o redescobriran, cançons que ha havien esdevinguts populars o que els havien passat per alt. El CD recopilatori mostra com Espriu, l’autoexigència d’Espriu impregna tothom que se li acosta. Per dir-ho d’alguna manera, Espriu convida a extreure de cadascú el millor d’ell mateix. No per un propòsit sinó per una virtut innata.
 
Al plaer de retrobar cançons que mantenen la frescor inicial al cap dels anys, que no perden la batalla contra el temps sinó que encara hi surten guanyant, cal afegir-hi el fenomen extraordinari de les noves músiques impulsat per Joan Carles Doval i Toni Xuclà. Com a encarregat de propiciar el diàleg entre Espriu i els catalans que en vida d’ell va patir tants entrebancs, he mirat de propiciar tota mena d’iniciatives, entre les quals aquelles que poden arribar a la majoria de ciutadans, sobretot als joves. Per això he tingut la fortuna de ser dels primers a escoltar Espriu musicat ara de nou. Ja em pensava que, amb la qualitat i la sensibilitat dels nostres artistes i professionals, es produirien resultats excel·lents, però el meu entusiasme, les ganes d’aplaudir l’encert, la gosadia, la llibertat, el resultat, van encara més enllà de les previsions optimistes.

Quin gran poeta de la veritat! Quins artistes ha inspirat! Quins públics ha captivat! I els que captivarà amb aquestes veus i aquests sons.


 

Xavier Bru de Sala
Comissari general de l’Any Espriu

 

 

El podeu escoltar a Spotify, comprar en digital amb el llibret a iTunes i comprar físicament a la web de la nostra distribuidora:

logo actual records  Cercant la paraula "ESPRIU"

  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia