PICAP S.L. Edició de discos
30/03/2020

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
NOTÍCIES
Màquina! "Lets get smashed"

portada_maquiEl fet de reunir en un CD tots els singles de Màquina! té una doble intenció. D’entrada, remasteritzar i donar vigència a l’obra d’una de les grans formacions de la història de la música a Espanya. L’altra és que, amb l’edició del recull de tots els seus singles, podem escoltar i analitzar d’una manera molt precisa les diferents etapes per les que va passar la formació durant els anys que va estar activa.

Tanmateix, aquest treball que aparentment sembla tant ràpid de realitzar ha acabat essent un projecte llarg i complicat. Ha estat una tasca difícil, lenta i força artesanal. Per començar, una de les primeres premises a l’hora de recuperar tots els singles era que la remasterització, a partir dels antics vinils, fos el màxim de fidel amb el so original. Les cançons havien de sonar com els singles, havíem de tenir la sensació de posar l’agulla sobre el vinil. Fugíem del so enllaunat i digital d’algunes remasteritzacions i és per això que el treball encara s’ha complicat més. Han estat moltes hores de feina les que s’han utilitzat per tal de netejar el so sense sacrificar la sonoritat primària. L’Emili Baleriola ha estat l’encarregat de dur a terme aquesta tasca de manera molt pacient i escrupolosa.

imatge_1Pel que fa a la recopilació de tots els crèdits, també s’ha realitzat una tasca complexa d’investigació, ja que en l’etapa de la segona Màquina! hi va haver canvis constants de personal i manca d’informació en els treballs.

Màquina! va ser un grup pioner, que va trencar motlles. D’entrada, es van desmarcar dels grups de Barcelona com els Sirex o Los Salvajes i van decidir apostar per un so més internacional i cantar en anglès. A més, les caràtules del seus primers singles, creades per Jordi Batiste, van ser una revolució pel seu disseny i concepte i els apropaven molt més a tot el món anglosaxó i europeu.


Enric Herrera, juntament amb Jordi Batiste, va ser el fundador de Màquina!. En aquest tàndem, Herrera rebia les influències de Brian Auger, John Mayal i Soft Machine i, en canvi, Jordi Batiste es decantava més per la sonoritat de Paul McCartney. Aquesta dualitat és la que després faria que s’allunyessin l’un de l’altre en la manera de concebre la música. No obstant, al principi es va crear un binomi màgic amb unes cançons que van tenir un gran èxit de crítica i públic.

imatge_2La inclusió de dos temes gravats en directe que van aparèixer en un maxi-single molt desconegut, del qual es van fer un centenar de còpies numerades, també és imprescindible. La primera cançó és la versió d’un blues de W. Dixon, amb la novetat de la veu d’Arta Abelle, una cantant canadenca que va passar per la formació durant el temps que va del tercer al quart single. La segona cançó és una improvització de l’etapa en què el cantant del grup era Teddy Ruster. És un tema totalment improvitzat en el que s’afageix al grup un altre cantant, Geeno Washington, amic de Ruster.

Amb aquest treball esperem que gaudiu de les diferents etapes musicals per les que va passar una de les bandes pioneres del rock a Espanya i tingueu una visió total d’aquest grup imprescindible.

Text: Àlex Gòmez-Font


Si teniu curiositat per saber més dels Màquina! podeu comprar el disc a www.actualrecords.cat

 

  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia