PICAP S.L. Edició de discos
30/03/2020

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
NOTÍCIES
Àlex Torío - Principia Mathematica
Principia Mathematica” és el quart i esperat disc d’Àlex Torío, i el primer gravat al seu estudi i amb producció pròpia. El seu darrer treball, “The lame fiancée”, de gran acollida per part de crítica i públic, va ser publicat l’any 2006. Ara, ens trobem davant d'una obra extensa i ambiciosa, on el cantautor agrupa composicions escrites entre 2004 i 2008. En paraules del propi Torío, aquest disc és “una mena d’enciclopèdia personal”.

El títol del disc fa referència a l’obra “Philosophae Naturalis Principa Mathematica” que Isaac Newton va publicar el 1687.  En aquell llibre, Newton recollia les seves conclusions sobre el comportament matemàtic de la natura, després d’un procés individual d’observació, raonament i conclusió. Àlex Torío, que és físic teòric i professor de matemàtiques, explica que ha titulat el disc així perquè li recorda “la manera de treballar, tan solitària, tan independent, de Newton quan va fer el llibre de la física del segle XVII i d’altra banda per la idea de compilació que vull donar amb el disc. És un disc ‘contenidor’ de moltes coses, de moltes idees”.

El disc s’obre amb “It works”, una peça que en certa manera critica el pensament pragmàtic,  com “Enjoy mediocracy”, una cançó "cantada per un cor d'idiotes". Algunes tracten temes més personals. “Ugly in the city” és una cançó d’amor i “End of war against time”, un tema dedicat a la seva filla.  “The farm of horrors”, una cançó en la qual ens parla d'una parella que viu al costat dels cadàvers de les seves respectives ex-parelles, està interpretada a duo amb Maria Bennassar, la solista de Blueberry Hill.

Al disc, doncs, hi ha una contraposició entre allò que és personal i allò que és universal. “Si fem una comparació amb la física, podem dir que és una contraposició entre el micro i el macro, podríem dir entre la física de partícules i la física estadística”.

Que duri 74 minuts i escaig tampoc no és gratuït: “He decidit fer un disc que ocupi tot l’espai disponible d’un cedé, que són uns 75 minuts. Jo escric pensant en el format cedé, en el format àlbum;  hi ha músics, que millor que facin només cançons. És una qüestió d'higiene”.

Com en tots els discs d'Àlex Torío, el disseny és una part fonamental i molt cuidada. L'edició que ha fet Picap està formada per una faixa, un llibret de 24 planes i una caràtula amb un quadre a l'interior. Tots els dibuixos que il·lustren l’àlbum són originals d’Evru, l’artista abans conegut com Zush (que ha il·lustrat discos d’altres músics, com Peter Gabriel o Pascal Comelade), que a més a més, toca el moog a la cançó “Old testament v.3.8”.

El so del disc recorda més al primer treball de Torío, "Last year's man", i en alguns punts a la duresa de "Magic wand side effects", però amb una evident orientació cap a una maduresa compositiva, tant en la música (on retroba el so de banda abandonat a "The lame fiancée"), com a les lletres, que tot i la dificultat de l'idioma, són d'una profunditat atordidora.
  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia