PICAP S.L. Edició de discos
30/03/2020

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
NOTÍCIES
Oye mi son santiaguero

spotify septeto  Septeto Santiaguero - Oye mi son santiaguero

 

septeto

 Quan es parla del “son” cubà, s’ha de mirar cap a Santiago de Cuba. Els ritmes més genuïns de la música tradicional cubana (son, guaracha, danzón, changüí, bolero-son...) segueixen tenint a l’orient de l’illa el millor aparador. I si es tracta de buscar el model més equilibrat, on conjuguen veterania i joventut, respectant la tradició, però apostant per la innovació sonora i les composicions pròpies de qualitat, l’agrupació que més brilla actualment te format de septet i és de Santiago. És a dir, el Septeto Santiaguero.


Ni molt jove, ni massa antiga, aquesta formació és el millor exemple de son cubà d’aquest nou mil•lenni. Fundat el 1995 per en Fernando Dewar -director del grup-, el Septeto Santiaguero aglutina a set virtuosos músics, forjats a santuaris musicals com La Casa de la Trova o El Patio de los Dos Abuelos, i presenta una alineació de tres cantants solistes, Rubén Matos (també guitarra i baixista), Inocencio Heredia i Ismael Borges, més l’Alberto Castellanos a la percusió, Adolfo Aguilera al baix i Edy Lobaina a la trompeta, amen del mencionat Dewar.

portada_septeUn autèntic “dream team” del son cubà, que amb cinc discos a la seva trajectòria musical, i que ara presenta una nova producció, editada per Picap, enregistrada a cavall entre els mítics estudis Siboney de Santiago de Cuba (on Compay Segundo va realitzar els seus primers enregistraments) i Axis de Madrid, i masteritzat a l’estudi 44.1 d’Aiguaviva (Girona) per en Toni París. “Oye mi son santiaguero” és el títol d’aquest nou disc del Septeto Santiaguero, a ritme de guaracha, bolero, son i changüí, que inclou 11 temes nous, un d’ells, “Cuestiones de amor”, obra del famós soner cubà Adalberto Álvarez.

El ritme contagiós del Septeto, amb aquestes lletres picants i amb doble sentit tant típiques de la guaracha, afloren des del primer tema, “Esa niña, qué cintura” (clip), on es pica l’ullet a la Charanga Habanera amb la tornada “que dicen que soy un temba, que ya pasó de cuarenta, y solo tengo una jeva cuando me pasa la cuenta”. Més explícits i picardiosos son els temes “Son cocos”, una oda sonera a certes protuberàncies de l’anatomia femenina o “la acupuntura”, que comença amb una subtilesa: “Yo sé de una acupuntura que tiene punta y que es dura, si tú sabes colocarla en el punto deseado, el resultado logrado no tiene lugar a dudas”.

Al CD no falta l’homenatge a un país llatí on s’aprecia la música del Septeto, “Colòmbia”, (“Qué india y que Buena: Bogotá, Santa Marta, Barranquilla y Cartagena…”), per finalitzar a ritme de changüí guantaramero, “La fiesta del changüí”, tal i com manen els canons musicals orientals.

El missatge s’ha llançat: “Oye mi son santiaguero”. Ho diu el Septeto Santiaguero. Paraula de terra calenta.

text: Xavier Rossell 

 Disponible a:

 itunes septeto Septeto Santiaguero "Oye mi son santiaguero"

En format físic al web de picap: www.picap.cat


  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia