PICAP S.L. Edició de discos
30/03/2020

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
NOTÍCIES
Jesús Corbacho, emoció al servei de la intel·ligència... i viceversa

La sorpresa és, al meu judici, una virtut que a Jesús Corbacho li resulta atribut natural en diferents dimensions. Quan el vaig conèixer -sent ell quasi un adolescent- ja vaig entreveure certa maduresa intel·lectual i emocional difícil de trobar a la majoria de nois de la seva edat. Em va cridar molt l'atenció, sobretot, perquè el "cante" d'aquell jove va aconseguir remoure'm la consciència històrica del flamenc present.

jesus corbachoTot i ser el "cante" flamenc una expressió radicalment personal i intransferible, el temps s'encarrega de definir tendències estètiques afins que individualment aglutinen i estructuren bona part d'aquesta disparitat d'individualitats. Per altra banda, avui no es canta com fa 50 anys. Ni tan sols com es feia fa dues dècades. Per això, resulta agradablement estrany notar que el "cante" de Jesús Corbacho ve a representar una brillant reacció davant aquesta suma de corrents, tant per la seva singularitat -és difícil encaixonar-lo a cap escola concreta- com pel seu talent a l'hora de plantejar avui els ecos centenaris d'aquesta expressió artística.

En aquell temps -quan el vaig conèixer-, sense haver fet la vintena, Corbacho era un present amb molt de futur que, tot i així, ja sonava a memòria. A una memòria diferent, a un pasta remodelat, estudiat, processat, assumit i expressat amb la frescor d'un artista que conserva i fomenta aquella part de fèrtil ingenuïtat pròpia de les persones travessades per la llum de la intel·ligència. El temps ha anat reforçant la seva manera d'implicar-se amb el flamenc, de tal manera que avui, més que de memòria, hauríem de parlar de consciencia.

Ha brotat quasi sense buscar la paraula "intel·ligència". No és cap caprici. Em permetreu fer un breu incís: els científics distingeixen tres tipus de cervells que tots tenim al néixer, encara que no tots acaben per desenvolupar-se. Per un costat, un cervell primari on hi habiten les reaccions com la ràbia, la por, etc. Un segon cervell que és l'emocional, en aquest hi trobem els sentiments com la melancolia o l'enyorança, per exemple. I finalment, un cervell intel·lectual: la substancia grisa al Server de l'anticipació i, per tant, de la creativitat. Tanquem l'incís. Doncs bé, hi ha hagut en el flamenc molts artistes -alguns d'ells molt grans, tot s'ha de dir- que s'han instal·lat fonamentalment en el mon emocional. Altres, en canvi -i aquest és el cas de Jesús Corbacho- tenen el do de posar l'emoció al servei de la intel·ligència... i viceversa. Això permet que la projecció de la seva sensibilitat no atropelli, sinó que s'incorpora al nostre esperit travessant subtilment els porus de l'epidermis. Una espècie de xim-xim emocional.

 

La intel·ligència, en definitiva, articulada al llenguatge expressiu de Jesús Corbacho. Per això, aquest jove i madur "cantaor" és capaç de reempendre el pas per seccionar-lo i acabar modelant una forma absolutament personal, ajudat -s'ha de destacar- per la seva peculiar sonoritat. Corbacho llegeix amb precisió l'esperit de cada "cante" perquè aquest mantingui a la seva veu -i és un dir- el seu aroma mésgenuí. "Cante añejo" transportat al segle XXI, no com a mimesis, sinó com a re-elaboració. No com a memòria, sinó com a consciencia. I el millor de tot: no s'assembla a ningú, no ho trobeu sorprenent?

 

text de: Manuel Moraga


portadaEl "cantaor" de flamenc Jesús Cobracho debuta discogràficament a Picap amb "Debajo del Romero".

 

 

A l'iTunes ja es poden fer pre-comandes del disc i escoltar 1:30 minuts d'aquest geni tant jove del flamenc!! Aquí l'enllaç: http://itunes.apple.com/es/preorder/debajo-del-romero/id474542148?l=ca

 

 

A la nostra distribuïdora Actual Records es pot comprar el disc en format digipack: http://www.actualrecords.cat

  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia