PICAP S.L. Edició de discos
30/03/2020

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
NOTÍCIES
Lo País Meu - Cançons de l'Alguer, 50 anys

disc_alguerLa recopilació i reedició dels quatre discos senzills enregistrats a Barcelona durant els anys seixanta (principalment) i vuitanta del segle vint, per part de diferents figures de la cançó algueresa, mereixen –com a mínim- que expliquem el com i el per què d’aquesta història.

Podem preguntar-nos: És que la illa de Sardenya o el continent italià no comptaven amb estudis i/o productores discogràfiques? Res més lluny de la realitat. Només cal recordar l’impacte mediàtic, a tota Europa, dels festivals de la cançó de San Remo, posem per cas.

Ara bé, tota una altra cosa és la cançó en llengua vernacla o autòctona. Aquella voluntat del recordat papa Joan XXIII, demostrada en ocasió del Concili Vaticà II, de voler acostar l’església a la llengua del poble, estava molt lluny de les voluntats polítiques dels governants i, per descomptat, de les discogràfiques i dels promotors musicals d’aleshores.

A Catalunya, malgrat viure sota el flagell de la dictadura franquista, començava a caminar un moviment que seria conegut com “La Nova Cançó” juntament amb la creació d’empreses discogràfiques com ara Edigsa que permetria l’edició i la difusió dels discos de cançons cantades en català.

La presència a Barcelona, aquell llunyà mes de març del 1962, d’un grup canor alguerès i la voluntat de crear discografia en català, va comportar l’edició d’un disc que seria el tercer de la  producció tot just iniciada per l’esmentada casa editora catalana. L’èxit obtingut en els recitals realitzats al llarg de dies anteriors ho avalava; l’esperit catalanòfil ho aconsellava amb escreix. Malgrat la minsa situació econòmica, produir el disc era jugar sobre segur.

Encara que no tot va ser flors i violes per als algueresos; ells també van saber –en pròpia carn- el que era sobreviure sota la dictadura franquista. Només pel fet d’expressar-se en la pròpia llengua, vestir el costum català, a més de lluir al pit una cinta amb les quatre barres i el nom de la seva ciutat “Alghero”, van passar per la “Jefatura Superior de Policia” de la Via Laietana, 43. Per fortuna tenien passaport italià.

Fragment de text extret del recopilatori, autor: Joan Gala

Disc recopilatori amb el Grup Coral Agrupació Catalana d'Itàlia i les veus de Lluciana Sari, Pasqual Gal·lo, Rita Cao, Sandra Avagnina...

Extens llibret amb informació i contextualització històrica.

spotify  Escolta el disc a l'Spotify 

itunes Descarrega el disc amb el llibret digital a iTunes

 En físic es pot adquirir a la web de la distribuidora Acutal Records (escriure ALGUER a la caixa de recerca)

  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia