PICAP S.L. Edició de discos
30/03/2020

Avís Legal
Apt. correus, 253 · 08200 Sabadell (BCN) · Tel. 93 747 11 00 · Fax. 93 714 36 43 picap@picap.cat
Español  |  English
NOTÍCIES
Nou disc de Toni Xuclà "Una terra sense mapa"

portada toniUn dels guitarristes i compositors més reconegut i premiat del nostre país treu el 2014 un nou disc amb un títol ben suggerent. Toni Xuclà -que ha compartit música i món amb músics de diferents cultures i estils musicals- ha experimentat com la música és un lloc on tot és possible. La música és per a ell “una terra sense mapa”. Aquest setè disc en solitari consta de 13 temes: 12 instrumentals i una cançó. Tots els temes són composicions recents de Toni Xuclà tret de la “Coral de la Cantata 147” (de J.S. Bach) i la cançó Tancar els ulls (de Roger Pistola adaptada per Toni Xuclà) cantada per Gemma Humet. Sonoritat mediterrania, jazz i noves músiques es combinen en aquest nou treball tractades com si fossin cançons: amb melodies clares i ritmes suaus.

 

En aquest disc, Toni Xuclà reivindica també el nom de guitarra catalana. L'escola catalana de guitarra és una de les més importants del món i és decisiva en el desenvolupament d’aquest instrument també conegut com a “guitarra clàssica”. El primer tractat de guitarra de la història està escrit per un català, Joan Carles Amat, el 1586 on ja parla de la guitarra “cathalana”. El mateix passa avui en dia en què els guitarristes catalans han desenvolupat una tècnica i una fusió musical amb personalitat pròpia.

 

toniAl disc hi intervenen 10 músics. La base del disc la formen el trio Toni Xuclà a les guitarres, Guillem Aguilar al baix i Antonio Sánchez a les percussions. Gemma Humet posa la veu a l’únic tema cantat del disc. Ravid Goldschmidt –company de duet amb Sílvia Pérez Cruz- participa tocant el “hang” en diversos temes. Oriol Aymat de Blaumut, participa amb el seu violoncel on destaca un duet amb en Toni Xuclà en homenatge a l’artista belga Jean-Michel Folon. L’internacional Lluís Gómez també toca amb el seu banjo en un dels temes més trepidants del disc: Petits mons. Al mateix tema, que està farcit d’instruments petits, hi trobem el polifacètic Juan Aguiar amb el guitarró, el timple i el violí. Un altre instrument petit, la mandolina, sona en les mans de Xavi Castanys en diversos temes. Jordi Pegenaute, habitual col·laborador en els discos de Toni Xuclà, també el trobem amb la seva guitarra acústica.

 

Un disc fresc i variat, farcit de bons músics que omplirà, sens dubte, l’espai de la nova música instrumental amb D.O. catalana.

 

Les cançons

El disc comença amb Petits Mons, una batalla musical entre instruments petits (guitarró, timple, mandolina, banjo, violí, caniques...) i grans (violoncel, guitarra, baix, bombo...). Com en la natura, allò petit és ràpid i àgil i allò gran suporta l'estructura i aporta majestuositat.

Déjà-vu és un tema amb aires folk i tocs de música “gypsy” tocats amb guitarra acústica a la manera de la fusió musical del Quebec.

L’Illa del Tresor és una petita banda sonora que fa referència a l’imaginari novel·lístic: divertides aventures en illes remotes i verges.

Mur enllà és quasi un solo de guitarra acústica. Un tema introspectiu sobre les frustracions, el desig de llibertat i l’anhel d’una vida millor.

Camí de ronda, és tema alegre amb dosis de rumba sobre la ironia dels espectaculars camins de ronda a la costa catalana. Aquets camins fets originalment per l’autoritat per a vigilar la costa, han esdevingut idònis amagatalls per a les parelles que no volen ser descobertes.

Coral de la cantata 147 és una interpretació lliure de la composició de J.S Bach, versionada a la manera de Toni Xuclà. Tot i que les notes són pràcticament les mateixes, la manera de tocar-les, és a dir, tot allò que no està escrit a la partitura, és diferent.

Tancar els ulls és una cançó original del manacorí Roger Pistola. Ara -cantada magníficament per Gemma Humet- ha vist la llum en aquesta nova adaptació, acústica i emotiva. El duet Toni Xuclà i Gemma Humet segueix generant noves cançons. L’home del temps és un tema alegre i rítmic sobre un joc de paraules.

L’home del temps és el periodista que ens informa del temps climàtic, però també és l’intrèpid viatger en el temps cronològic al cinema de ficció.

Els homes de Folon, és un expressiu duet de guitarra catalana i violoncel. Un tema que ret homenatge a les escultures de l’artista belga Jean-Michel Folon, autor de la il·lustració de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Les places d’abans és un tema que, amb ritme molt lleuger, fa referència a la memòria històrica. Recorda les petites places dels pobles catalans tal com eren abans. Places que, amb els nous usos, han perdut l’encant i la història de la seva gent.

Tres desitjos és un duet de guitarra catalana i hang. Us imagineu al geni de la llanterna que us demana tres desitjos? Doncs això: què demanaríeu?

Al voltant de la foguera és un tema instrumental amb un dels ritmes més populars a l’Àfrica: el reggae. Durant una estada al Senegal, Toni Xuclà va compartir moltes nits de música justament “al voltant de la foguera”.

Bolero és una petita banda sonora. Un tema evocador i d’intensitat continguda. De distàncies curtes i de passions incontrolables.

 

EL DISC  

web actual hiverns

  

 

 

 

 

  Compartir la notícia   enviar aquesta notícia